Om mig

Namn: Christian von Essen

Uttalas: “Krishan fånnessen”

Född: 1979

Bor: I centrala Stockholm.

Familj: Gift med Eleonora von Essenromanförfattare, kokboksförfattare, receptkreatör och matstylist. Vi har tre barn, födda 2009, 2011, 2016.

Födelseort: Salsta, två mil norr om Uppsala.

Utbildning: BA International Marketing, specializing in Southeast Asia – ett internationellt program som innebar 4 terminer vid Handelshøyskolen BI (filialen Norges Markedshøyskole, NMH) i Oslo; 2 terminer vid Nanyang Technological University (Nanyang Business School) i Singapore samt en avslutande termin vid Universiti Sains Malaysia i Penang, Malaysia. Skrev mitt examensarbete för Telia International Carrier.

Efter detta har jag läst en termin Sociologi (A) och tre terminer Medie- och kommunikationsvetenskap (C) vid Södertörns högskola i Flemingsberg utanför Stockholm. Gjorde praktik på magasinet Vice Scandinavia när det startade 2004 och skrev samtidigt en C-uppsats om varumärket och fenomenet Vice.

Journalistisk nisch: Jag ramlade in på pojkdrömmen att få skriva om musik och resorJag har ägnat en stor del av min tid åt att skriva om och för resebranschen, både i Skandinavien och globalt. Det innebär förstås också att jag ofta fått röra mig inom frågor som rör ekonomi, näringsliv, miljö, hållbarhet, politik, infrastruktur, teknik, besöksnäring, framtid och globala trender. I dag är jag väldigt mycket av en allätare och har skrivit om “det mesta”.

Kontakta mig: Om du har roliga skribent- redaktörs- eller podduppdrag på frilansbasis. Jag föreläser, skriver trendrapporter och modererar samtal.

Podcast: Gör Heja Framtiden sedan januari 2018 – research, programledare, klippning, foto, sociala medier, marknadsföring.

Böcker: 
Nu fattar jag – boken som hjälper dig förstå vår digitala samtid och framtid
Vad händer nu med framtiden? – 20 visioner om Sverige efter corona

Musik: Jag har spelat bas, spelat gitarr och/eller sjungit i åtminstone ett tiotal olika band genom livet, och har vandrat vägen från brölig hardcore-punk med Wallride i Uppsala och Action Force i Sigtuna, till powerpop med Turf i Oslo, episk emo med Return to Fall i Singapore och svettig garagerock med The Flare-Up! i Stockholm till något slags indie-folk-singer-songwriter-grej med sovrumsprojektet Anyday som jag nu håller på med. Lyssna här!

Skönlitterärt skrivande: Det ligger några små märkliga noveller på Amoba.se

Humor: Jovars, det händer väl att det glimtar till ibland. Vissa tycker tydligen att Glassmannen är rätt rolig på Glasskoll, även om han är väldigt sporadisk nuförtiden. Serveringsförslaget startade jag sommaren 2017 och kan väl få puttra lite på kanten tänker jag. Sen var jag Youtuber i två minuter en gång!

Pressbilder (klicka för större):

Christian von Essen, svartvitt 1 (foto: Daniel Olsén)
Christian von Essen, svartvitt 2 (foto: Daniel Olsén)


Medverkan i andra poddar (länkar till Spotify):

Urbanistica Podcast
I huvudet på en entreprenör
Killander & Björk

Scandinavian MIND
Under Femton del 1
Under Femton del 2
Utanför boxen, innanför ramarna